Is digitaal lezen beter voor het milieu?

Wanneer je voor jezelf de vraag stelt wat er beter is voor het milieu: iedere dag een papieren krant lezen of dagelijks het nieuws op je iPad of smartphone lezen, is de kans groot dat je zonder twijfel neigt naar het laatste. De productie van papier dat als wegwerpbaar product iedere dag weg wordt gegooid voelt toch minder goed voor het milieu dan een abonnement op een digitale krant of het lezen van een digitaal tijdschrift via internet. Het is dan ook niet voor niets zo dat Nederlanders massaal digitaal lezen. Hier mag echter best wat nuance in worden gebracht wanneer we naar het milieu kijken. Waarom digitaal lezen óók niet altijd goed is voor het milieu lees je in dit artikel.

Is digitaal lezen beter voor het milieu?

Minimalistisch leven

Een van de grootste voordelen van het hebben van een iPad, e-reader, smartphone, laptop of een ander apparaat waarmee je digitaal kunt lezen is dat het weinig ruimte inneemt in je interieur. Er is zeker iets voor te zeggen dat alle materialen die worden gebruikt voor de productie van boeken, magazines, kranten en meer zorgen voor milieuvervuiling. Het zou immers ‘beter’ zijn wanneer ze niet geproduceerd en gedrukt zouden moeten worden voor jou om ze te kunnen lezen. Voor jezelf komt hierbij direct een ander voordeel om de hoek kijken: digitaal lezen zorgt voor minder vervuiling van je eigen woning omdat je slechts één of meerdere apparaten nodig hebt om digitaal te kunnen lezen.

Digitale ‘vervuiling’ van het milieu

Toch is er wel een ander punt waar je op moet letten wanneer je kiest voor digitaal lezen met het oog op het milieu. Een krant, zoals een abonnement op Tubantia, lezen op een tablet kan bijvoorbeeld op een andere manier minder goed zijn voor het milieu. Bedenk maar eens wat de productie van al die apparaten doet: voor de vele chemicaliën en kunststoffen zijn zeldzame materialen en metalen nodig. Smartphones en tablets worden over het algemeen vaak geproduceerd in derde wereldlanden waar men niet echt bezig is met de wetgeving rondom het milieu. Een ander punt waarbij je in dit geval op moet letten is hoe lang een apparaat mee gaat. Gebruik je een e-reader of een smartphone enkele jaren intensief of scoor je om het jaar een nieuw apparaat?

Digitaal vs. op papier

Daniel Goleman en Gregory Norris, journalisten van de New York Times, beweren in dit artikel in de Trouw dat volgens hen de productie van een e-reader ongeveer gelijk staat aan de productie van 40 tot 50 boeken. Dat is nogal wat, maar waarschijnlijk schaf je alleen een e-reader aan wanneer je veel boeken leest. Lees je meer dan dit aantal boeken, dan kun je dus milieutechnisch gezien beter een apparaat aanschaffen omdat op dat moment een e-reader of een smartphone beter voor het milieu is. Hoewel je als individu niet meteen een verandering zal zien, kan het je wel een beter gevoel geven om op deze manier na te denken.