Als lezer ben je op zoek naar een magazine dat je boeit. Zo heeft de Quest antwoorden op vele vragen. Maar om nog meer diepgang te krijgen zoek je als lezer een weekblad met een missie. Vrij Nederland heeft die missie. Zij willen de wereld om je heen met verhalen die niet alleen verdiepen maar ook verhelderen aan je duidelijk maken. Met een Vrij Nederland abonnement lees je over Nederland, maar ook over de rest van de wereld. Als je nog niet zeker weet of je een maandelijkse editie van dit magazine wilt ontvangen, dan is het goed om een Vrij Nederland proefabonnement af te sluiten.
De onderwerpen die aan bod komen
In Vrij Nederland wordt er ingegaan op de vele facetten die de wereld niet alleen bezig, maar ook mooi maken. De onderwerpen die in dit blad besproken worden zijn onder andere:
- Politiek en maatschappij
- Kunst en cultuur
- Economie en duurzaamheid
- Techniek en filosofie
Hier wordt op kritische wijze naar gekeken en over geschreven, echter altijd met speciale aandacht voor de vernieuwers en verbeteraars van de wereld. Om dit allemaal zo goed mogelijk te kunnen bewerkstelligen zet Vrij Nederland daar alle mogelijke genres voor in. Zo maken ze gebruik van kritische onderzoeksjournalistiek en worden er reportages, interviews, fotografie, podcasts, recensies, analyses en zelfs fictie op losgelaten. Als je een Vrij Nederland abonnement afsluit dan lees je alles van de beste journalisten, maar ook van opiniemakers, columnisten, fotografen en schrijvers die er te vinden zijn. De verhalen worden niet alleen in het blad, maar ook online geplaatst, zodat jij ze altijd en overal kunt lezen.
Geschiedenis Vrij Nederland
Vrij Nederland is, net als Trouw en Parool, als verzetskrant tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog begonnen. De krant werd door protestantse jongeren opgericht, waaronder Kees Troost, Frans Hofker, Anne Kooistra en Wim Speelman. Ook had de verzetsgroep die de krant tot leven riepen vrouwelijke leden, waaronder Ada van Randwijk, Hetty Wellensiek en Lenie Stegeman. De eerste uitgave van de toenmalige verzetskrant verscheen op 31 augustus 1940. De naam werd overigens geïnspireerd door de radiozender Vrij Nederland.
In 1941 werden er veel redactieleden gearresteerd. Nadat de Duitsers de oprichters hadden opgepakt, werd Douard de Nève (een pseudoniem van Jean Lenglet) verzocht de functie van redacteur op zich te nemen. De Nève werd echter na een half jaar gearresteerd, mede doordat hij al veel illegaal werk deed. Hij overleefde de oorlog omdat zijn dossier in de chaos van Dolle Dinsdag kwijtraakte.
Henk van Randwijk zette het werk voort, met hulp van onder andere Jan H. de Groot, Henk P. Hos en Wim Speelman. Vanaf december in 1941 werd Vrij Nederland daadwerkelijk gedrukt. De allereerste exemplaren werden door Drukkerij Hoekstra in het Friese plaatsje Koudum gedrukt. De groep wist tot twee keer aan toe maar nipt aan arrestatie te ontkomen. In 1943 verlieten een aantal redacteuren, waaronder Wim Speelman het verzetsblad, omdat ze de koers die van Randwijk had ingezet te veel pro Sovjet-Unie vonden. Deze groep redacteuren begonnen een andere verzetskrant, nu nog steeds bekend als Trouw.
Toen de oorlog voorbij was zette van Randwijk Vrij Nederland als weekblad door. Van Randwijk ageerde behoorlijk tegen de politionele acties die in Indonesië plaatsvonden. Hierdoor nam het aantal abonnees veelvuldig af. Zo sterk zelfs, dat Vrij Nederland in 1950 dreigde failliet te gaan. Het weekblad werd door de Arbeiderspers overgenomen en van Randwijk moest zijn functie als hoofdredacteur naast zich neerleggen, waarna hij het blad in februari van 1950 verliet. In 1952 beëindigde hij alle verdere samenwerkingen met Vrij Nederland, onder andere omdat een artikel van hem over de pacifistische Derde wegbeweging niet geplaatst werd. Vrij Nederland beleefde zijn glorieperiode als er gekeken wordt naar de inhoud en de oplage onder hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse in de jaren 70 en 80. In 1978 behaalde het weekblad een oplage van haast 120.000. vanaf de jaren 90 veranderde het blad door de heftige concurrentiestrijd, maar ook door het overlijden ban hoofdredacteur Joop van Tijn, langzaam maar zeker van een krant in een tijdschrift zoals je het nu kent.
In 2015 werd bekendgemaakt dat Vrij Nederland in de loop van 2016 een maandblad zou worden. Deze overstap werd in december 2016 gemaakt.
Wat kan je bij een Vrij Nederland abonnement verwachten
Bij het afsluiten van een Vrij Nederland abonnement heb je toegang tot VN Digitaal lezen en staan alle artikelen tot je beschikking.
Verder is er nog een mooie Vrij Nederland aanbieding voor mensen die van puzzelen houden. Want sluit je een abonnement af, dan ontvang je 50% korting op het lidmaatschap van VNpuzzels. De puzzels worden, met als in het maandblad, door Studio Steenhuis gemaakt.
Doe een Vrij Nederland abonnement cadeau
Zelf wil je misschien eerst een Vrij Nederland proefabonnement uitproberen. Maar het kan zomaar zijn dat je iemand kent die je met een Vrij Nederland abonnement heel erg blij zou maken. Dan heeft deze persoon geluk, want het is binnenkort mogelijk om hen een abonnement op dit maandblad cadeau te doen.
Als je twee keer per week de Vrij Nederland nieuwsbrief wilt ontvangen, dan is het mogelijk je hiervoor aan te melden. Je ontvangt dan een nieuwsbrief vol eerlijke, oprechte verhalen die je als lezer verder zullen helpen. Heb je inmiddels de behoefte om van onze Vrij Nederland aanbieding gebruik te maken? Ben je op zoek naar een proefabonnement of wil je meteen voor een volledig Vrij Nederland abonnement.