Krant lezen? Dat doet de Nederlander digitaal

Met de komst van online kranten die beschikbaar zijn voor onder andere laptop en tablet was menigeen direct angstig dat de papieren krant zou verdwijnen. Hoewel daar (nog lang) geen sprake van is, heeft het digitaal lezen de afgelopen jaren wel een flinke sprint getrokken. Nederlanders lezen namelijk steeds vaker op hun smartphone, tablet of laptop het nieuws van hun favoriete krant. Een van de grote voordelen van een bijvoorbeeld een digitaal abonnement op de Volkskrant is dat je het nieuws snel en gemakkelijk kunt selecteren en tot je kunt nemen.

digitale krant

Interessante cijfers

Onderzoeksbureau Stichting Kijkonderzoek onderzoekt met Media Standaard Survey sinds 2011 onder andere het lees- en kijkgedrag van de inwoners van Nederland. Ieder jaar geeft de stichting een online rapport uit waar diverse interessante cijfers in staan, ook over het digitaal lezen van kranten en tijdschriften. In het onderzoek van 2016 zien we een interessante verschuiving: in 2014 leest 28,7% van de Nederlands digitaal de krant via hun laptop, 19,8% via hun tablet en 21,6% via hun smartphone. In 2015 zien we hier enige verandering in die benoemingswaardig is: 27,4% van de Nederlanders leest de krant op hun laptop (het percentage is dus iets gedaald), 21,7% leest de krant via de tablet (hoger percentage) en 23,9% leest de krant via de smartphone, wat ook hoger is dan het jaar ervoor.

Krant lezen in en na 2016

In de handige infographic zien we tot nu toe tevens de gegevens van 2016, het jaar 2017 ontbreekt nog. Het bijzondere hiervan is om te zien dat het krant lezen via de laptop weer iets meer wordt gedaan, namelijk door 28,1% terwijl dit via de tablet in dit jaar weer minder wordt gedaan ten opzichte van het jaar ervoor, namelijk 21,1%. Men leest echter wel een stuk meer en vaker het nieuws via de smartphone: in 2016 is dit 29% ten opzichte van 23,9% in 2015, een grote verandering. We kunnen dus wel zeggen dat het digitaal lezen gegroeid is en stabiel blijft, behalve via de smartphone; men leest met de jaren meer digitaal nieuws via hun mobiele telefoon. Dat is niet heel gek: de meeste mensen hebben hun telefoon vrijwel altijd bij zich waardoor je eenvoudig en snel even de krant kunt bekijken. Het is bijvoorbeeld ideaal wanneer je onderweg bent of wanneer je even pauze hebt van werk. Het zou dan ook niet vreemd zijn dat de cijfers van na 2016 een stijgende lijn laten zien.

Ook bij tijdschriften toename

Wanneer we kijken naar het digitaal lezen met betrekking tot tijdschriften zien we ook een behoorlijke groei. Tijdschriften worden nog steeds in mindere mate dan een krant online gelezen, omdat van veel tijdschriften geen digitale variant te verkrijgen is. Neem je bijvoorbeeld een proefabonnement op Linda, dan zul je zien dat je van een aantal leuke voordelen kunt profiteren zoals het online nieuws en de online aanbiedingen, maar je ziet digitaal niet de exact zelfde versie zoals het fysieke magazine. In 2016 worden tijdschriften online het meeste bekeken via de laptop, namelijk door 17,0% van de Nederlanders. 14,7% bekijkt een tijdschrift of onderdelen van een tijdschrift via de telefoon en 12,5% doet dit via de tablet. Alle percentages zijn hierbij gestegen ten opzichte van de twee jaren ervoor, waardoor er dus zeker een toename te zien is.