50% gelooft nog in een toekomst voor papieren kranten & tijdschriften

Er zijn nog steeds duizenden al dan niet miljoenen mensen die dagelijks de papieren krant lezen. De één vindt een papieren krant fijner lezen, terwijl de ander het prettig vindt om er een heel ochtendritueel inclusief kop koffie en een boterham met kaas van te maken. Welke reden je ook hebt, feit is dat er genoeg redenen te vinden zijn waarom mensen de papieren krant vandaag de dag nog lezen. Door de komst van digitale kranten en magazines wordt lezen op papier wel steeds minder. Sterker nog: uit recent Duits onderzoek blijkt dat iets meer dan 50% ‘nog’ maar van papier leest.

50% gelooft nog in een toekomst voor papieren kranten & tijdschriften

Blik op de toekomst

In het onderzoek van meedia.de wordt een aantal honderd personen ondervraagd over de toekomst van de geprinte media zoals de toekomst van tv-gidsen, weekbladen en kranten. Een groot deel hiervan, namelijk 57% van de proefpersonen, verwacht dat over tien jaar in 2028 printmedia nog steeds een grote rol speelt. Het is vooral de oudere leeftijdsgroep die hier zo over nadenkt: in de categorie 18 tot en met 29 jaar denkt 46% dat we dan nog massaal de papieren krant of magazines op papier lezen. Van de mensen tussen de 30 en 49 jaar is dit 56% en in de hoogste leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar denkt 62% van de mensen dat we nog op papier lezen. Grappig om te zien dat hoe ouder men is, hoe meer vertrouwen men nog heeft in printmedia. De jongere groep maakt over het algemeen meer gebruik van digitale media, waardoor het niet heel vreemd is dat de meerderheid daarvan denkt dat media op papier het niet zal halen.

Diversiteit in printmedia

Hierbij wordt er tevens een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten media op papier. Zo zullen geprinte vakbladen ‘erg belangrijk’ blijven, aldus het merendeel van alle groepen. De jongste groep is het minst enthousiast over dagbladen en weekbladen; slechts 44% denkt dat deze bladen het gaan halen. Dat is in tegenstelling tot de groepen met oudere ondervraagden: 53% en 55% van de mensen denkt dat dag- en weekbladen gewoon blijven bestaan en populair blijven. Lokale kranten blijven volgens 40% van alle ondervraagden bestaan, wat nog een aardig hoog percentage is. Wat we volgens deze proefpersonen vrijwel niet meer gaan zien zijn klanttijdschriften en nieuwsmagazines. Slechts 26% en 29% van de mensen heeft vertrouwen dat deze papieren magazines blijven bestaan.


Wat nu?

Voorlopig gebeurt er (nog) niets. De meeste magazines en kranten zijn zowel digitaal als op papier te verkrijgen zodat je zelf kunt kiezen hoe je je krant of favoriete blad leest. Wist je dat dat bij de meeste media allebei kan? Bij een abonnement op Kek Mama of bij een abonnement op het Parool kun je bijvoorbeeld zowel online als offline lezen. Zo houden de media hun klanten tevreden en nog belangrijker: zo blijf je als klant abonnee van een krant of een magazine. Of je nu onderweg digitaal leest of thuis op papier leest; het lezen van een krant of magazine blijft een goede manier om te ontspannen of even tot rust te komen in de dagelijkse drukte.