Waarom mensen de papieren krant nog steeds lezen

Hoe lees jij het liefst de krant: lees je de papieren versie van de krant of toch liever de digitale versie in de vorm van nieuwswebsites? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van het lezen van de digitale krant, toch is nog niet iedereen direct te overtuigen. Er is dan ook nog zeker geen sprake van dat de papieren krant verdwijnt. Er zijn namelijk een aantal, hele logische redenen, waarom veel mensen het nog steeds fijn vinden om de papieren krant te lezen. Wist je dat heel veel mensen het, net zoals bij een boek, prettig vinden om een fysieke krant in handen te hebben? In dit artikel lees je nog meer voordelen van de krant op papier lezen.

Waarom mensen de papieren krant nog steeds lezen

Meer diepgang met een papieren krant

Een van de grootste voordelen van een papieren krant is dat er artikelen worden gepubliceerd met diepgang. Met de komst van diverse nieuwswebsites voor ‘snel nieuws’ vind je online vaak kant-en-klare nieuwsberichten die zonder pardon zijn gekopieerd van andere websites. Natuurlijk bestaan er diverse websites met artikelen met achtergrond en diepgang, maar voor het actuele nieuws vind je online vaak korte artikelen die bedoeld zijn als snel nieuws. In een fysieke krant lees je grotere verhalen met meer achtergrond, verhalen waarvoor verslaggevers en journalisten op pad zijn geweest. Uit onderzoek van Mediawijzer blijkt zelfs dat jongeren meer vertrouwen hebben in traditionele nieuwsmakers! Tel daarbij op dat men het vaak prettig vindt om dergelijke lange verhalen te kunnen ‘vasthouden’ terwijl ze lezen en je snapt ongetwijfeld waarom de krant nog steeds zo populair is.


Zonder afleiding de papieren krant lezen

Daarnaast wordt de krant onder andere gefinancierd door abonnees, (reclame)bureaus en sponsoren. Uiteraard zie je weleens de nodige advertenties voorbij komen; hiervoor zijn vaak speciale pagina’s aangewezen die je met gemak kunt overslaan. Nieuwswebsites hebben regelmatig een andere manier van inkomstenbron: weliswaar ook door sponsoren en partners, maar op een veel meer opvallende en schreeuwerige manier. Mensen die het fijn vinden om de krant op papier te lezen, geven aan dat ze de schreeuwerige advertenties online niet prettig vinden lezen. Ze worden hierdoor sneller afgeleid van dat waar het om draait: het nieuws.


Werkende internetverbinding

Veel online kranten kun je offline lezen, wat voordelig is wanneer je bijvoorbeeld onderweg (zonder internetverbinding) de krant wilt lezen. Voor websites waar nieuws wordt geserveerd in de vorm van (korte) artikelen is dit over het algemeen niet het geval. Hiervoor heb je altijd een werkende internetverbinding nodig. Je raadt het waarschijnlijk al wel, want voor de papieren krant heb je nooit een verbinding nodig. Hiervoor hoef je zelfs geen laptop, smartphone of tablet te gebruiken, want je kunt de krant direct lezen waar en wanneer je maar wilt.

Vast ritueel

Tot slot is er nog een andere reden te vinden waarom mensen nog steeds graag de papieren krant lezen. Misschien ben je zelf zo iemand of misschien ken jij wel iemand die het ontzettend fijn vindt om in de ochtend langzaam wakker te worden met een krant, een kop koffie en een lekker ontbijt. Vooral in het weekend lezen mensen uitgebreid de papieren krant. Met een abonnement op een krant ontvang je iedere dag de papieren versie in je brievenbus. Dit vaste ritueel van de dag (en zelfs de week) is een van de belangrijkste redenen waarom mensen nog steeds het nieuws via een papieren krant tot zich nemen.

 

Ook zin om de papieren krant te lezen? Neem dan een kijkje tussen ons aanbod (proef)abonnementen op diverse kranten en wie weet ontvang jij binnenkort met korting een krant op je deurmat.