Sterft de papieren televisiegids uit?

Met de komst van de digitale wereld vrezen veel mensen voor het einde van papieren kranten, papieren tijdschriften en papieren televisiegidsen. In een artikel van Mediaredactie wordt zelfs beweerd dat dit de papieren televisiegids een soort bedreigde diersoort is. Is dit echt waar? Of zien we in het geval van de televisiegids hetzelfde zoals we bij de kranten en de magazines zien dat men het toch wel erg prettig vindt om een krant op papier te blijven lezen? In dit artikel vertellen we je meer over de toekomst van de televisiegids op papier.

Sterft de papieren televisiegids uit?


Applicatie voor tv-gids

Het is natuurlijk niet heel vreemd om te zeggen dat het aantal abonnees op televisiegidsen sinds de komst van de digitale apparaten omlaag is gegaan. In 2009 werd bijvoorbeeld de applicatie GiDs.tv ontwikkeld, een app dat uiteindelijk de meest gedownloade televisie applicatie is. Deze app is ideaal wanneer je de tv-gids alleen gebruikt om te checken welke film of welke serie er op tv komt. Een app is snel en heb je altijd bij de hand. De tijd dat we zonder smartphone de deur uitgingen is voor de meeste mensen namelijk allang verstreken. Je kunt dus zelfs onderweg bekijken welke film je ‘s avonds wilt gaan bekijken en juist dat ‘snelle’ aspect en het gemak vinden gebruikers fijn.

Voordelen van tv-gids op papier

Toch is het eind van de televisiegids op papier zeker nog niet in zicht. Het grote voordeel van een papieren variant is ten opzichte van de digitale variant is dat een tv-gids veel méér is dan alleen een blad waar je de tijden van televisieprogramma’s in kunt bekijken. Neem bijvoorbeeld de Varagids, meer een magazine met achtergrondverhalen, interviews en recensies én de programmering van shows en programma’s dan andersom. Ook andere gidsen zoals de Veronica gids en een abonnement op Televizier bieden meer dan alleen de programmering en juist daarom blijven mensen het ‘langzame’ nieuws het liefst op papier lezen. Zie het een beetje als de reden waarom mensen een krant blijven lezen: kopje koffie erbij, papier in je handen, die ervaring blijft als prettig worden ervaren.

Wat is de toekomst?

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de televisiegids voor altijd blijft bestaan in de hoedanigheid zoals het nu is. Met de komst van diensten zoals Videoland en Netflix kijken mensen ook steeds meer online: series en films opvragen waar en wanneer ze zelf willen. Het hangt dus een beetje af van het de ontwikkelingen van de televisie of de papieren gids blijft bestaan. Blijven we televisie kijken zoals we dat nu doen? Of wordt de stap naar online tv kijken met programmering op een bepaald punt gemaakt? Wat er ook gaat gebeuren, de komende jaren zullen we zeker nog abonnementen kunnen nemen op papieren televisiegidsen. Het bedreigde diersoort tv-gids blijkt tot nu toe een heel sterk soort te zijn.