Grootste verschillen tussen een e-reader en een tablet

Wil je digitaal de krant lezen, genieten van een prachtige e-book of je abonnement op de Libelle of abonnement op de Autoweek vanaf een scherm lezen? Dan kies je over het algemeen voor een tablet of een e-reader. Natuurlijk kun je ook kiezen voor het lezen vanaf een laptopscherm, maar om de leeservaring comfortabel te houden is een tablet of een e-reader een beter idee. Daar komt direct de volgende vraag om de hoek kijken, want kies je voor een e-reader of ga je toch liever voor een tablet om digitaal te kunnen lezen? In dit artikel lees je meer over dé verschillende tussen een e-reader en een tablet, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken in welk apparaat je aanschaft.

Grootste verschillen tussen een e-reader en een tablet

Voordelen van een tablet

Een tablet is als het ware een mini-laptop die je overal mee naartoe kunt nemen. Je kunt er spelletjes op spelen, je e-mail checken én je kunt op je tablet boeken, kranten en magazines lezen. Het grote voordeel van een tablet is dat je de app van jouw krant of jouw magazine eenvoudig en snel kunt downloaden en via daar de laatste nieuwtjes kunt lezen. Wanneer je met je tablet verbinding hebt met internet kun je ook nog eens artikelen en stukken downloaden die je ergens anders, offline, kunt lezen. Ook vind je op de meeste tablets een app die dient als e-reader. Als dit niet het geval is, kun je een dergelijke app altijd downloaden. Je kunt dus ook gewoon een boek lezen op je tablet.

Nadelen van een tablet

Hierbij komt echter wel meteen een nadeel ter sprake, want een lang boek uitgebreid en comfortabel op je tablet lezen is een ander verhaal. Vaak is het scherm spiegelend, zoals je bijvoorbeeld bij iPads van Apple ziet, waardoor je niet helemaal comfortabel een boek kunt lezen. Je ziet immers steeds jezelf en/of de dingen achter je weerspiegelen. Ook kun je je tablet niet in de felle buitenlucht gebruiken, omdat je dan amper iets ziet. Hierbij is het spiegelen ook van toepassing en is het beeldscherm gewoon niet gemaakt voor dergelijke omstandigheden. Wanneer je graag buiten leest, is het dus aan te raden om voor een e-reader te gaan. Een ander nadeel is dat de batterij in verhouding snel leeg gaat, omdat een tablet veel meer programma’s moet laten draaien. Wanneer je de tablet dus als e-reader gebruikt, moet je het apparaat al gauw aan de lader leggen.

Voordelen van een e-reader

Want hoe heerlijk is het om in de zomer met je favoriete boek, een krant of een magazine én een kop koffie buiten te zitten? Dat is direct het grootste voordeel van een e-reader: het beeldscherm is gemaakt voor verschillende omstandigheden. Of je buiten of binnen zit, dat maakt helemaal niks uit. De pagina’s zijn namelijk net zo ‘dof’ als een echte bladzijde, wat voor een prettige leeservaring zorgt. Ook is een e-reader lekker licht; het apparaat weegt een stuk minder zwaar dan een tablet waardoor hij fijn in je handen ligt en gemakkelijk is om te vervoeren. Het grootste pluspunt van een e-reader is echter de batterij: deze gaat een stuk langer mee dan de batterij van een tablet, omdat een e-reader puur bedoeld is om boeken mee te lezen.

Nadelen van een e-reader

Ook zijn er bij de e-reader enkele nadelen te vinden. Hoewel je het apparaatje kunt verbinden met internet om boeken over te zetten of te kopen, kun je er verder niet echt mee surfen op het wereldwijde web. Dat betekent ook dat je er geen applicaties op kunt zetten, zoals bij een tablet wel het geval is. Een e-reader is namelijk écht geen vervanging van je laptop, zoals een tablet. Het is eerder een vervanging van stapels boeken, waardoor je ineens zomaar honderden boeken mee op vakantie kunt nemen. Een ander nadeel is dat de meeste e-readers geen kleurenscherm hebben en de afbeeldingen bij boeken daardoor ook zwart-wit zijn. Tot slot kun je er alleen maar dingen mee doen die de fabrikant zo heeft ingesteld.

Kortom: check van tevoren goed wat jouw grootste doel is. Wil je een apparaat gebruiken puur voor het lezen? Dan is een e-reader (met het juiste scherm zonder glans) een hele goede investering. Wil je echter ook je mail checken of af en toe een spelletje doen? Dan is een tablet het geschikte apparaat voor jou. Wat je ook kiest: op beide apparaten kun je je favoriete kranten, magazines en boeken lezen!