Drie onmisbare gratis apps om de krant te lezen

Het is geen nieuw nieuws dat we steeds vaker de krant lezen via onze smartphone, de tablet of via de laptop. We lezen massaal met z’n allen het nieuws via de mobiele weg. Dit betekent overigens niet dat het lezen van de fysieke krant verleden tijd is. Er zijn nog steeds veel mensen die het heel fijn vinden om een abonnement op de Volkskrant of een abonnement op het Algemeen Dagblad te hebben en deze iedere dag in huis op de mat te ontvangen.

Het grote voordeel van digitaal lezen is echter dat je sneller nieuws kunt selecteren (in de vorm van losse artikelen) en scannen op relevantie voor jou. Daarnaast heb je de krant altijd bij je, gewoon in je binnenzak op je mobiel of in je tas op je tablet dus kun je het nieuws lezen wanneer jou dat uitkomt; via een handige applicatie of via de website. We hebben vier onmisbare apps voor je verzameld die je als nieuwsjunkie echt op je tablet of telefoon moet hebben staan.

Drie onmisbare gratis apps om de krant te lezen

Artikelen lezen via Blendle

Diverse kranten bieden aparte artikelen aan via Blendle, een nieuwsdienst die via een website en een handige applicatie mensen per artikel laten betalen. De oprichter van het platform merkte dat voornamelijk jonge werkenden, rond de 20 tot en met 40 jaar, geen tijd of zin hebben om complete kranten te lezen. Bijvoorbeeld: een abonnement op de Telegraaf is leuk, maar wanneer je geen tijd hebt om de krant iedere dag van begin tot het eind te lezen is het handiger wanneer je losse artikelen van de Telegraaf kunt lezen. Je betaalt ongeveer tussen de 0,10 euro tot 1,00 euro voor een los artikel. Wanneer je net abonnee bent mag je de app eerst gratis uitproberen om te kijken of het wat voor je is.

Diverse kranten via Paper

Hoef je niet per se het nieuws van één krant te lezen en ben je geïnteresseerd in de opinie van meerdere dagbladen? Dan is het een aanrader om de app Paper te downloaden. In deze app vind je alle deelnemende kranten van De Persgroep: het Algemeen Dagblad, de Volkskrant, het Parool en de Trouw. Iedere dag zorgt de app ervoor dat het beste van alle kranten wordt uitgelicht waardoor je alleen de kwalitatieve artikelen leest. Paper is ideaal voor iedere nieuwsjunkie die onderweg naar werk, in de pauze of ‘s avonds met een kop thee even het nieuws wil doornemen maar niet de ‘nutteloze’ nieuwtjes wil lezen. Ook Paper kun je een maand uitproberen; de app is uiteraard gratis, maar na een maand krijg je de vraag of je een abonnement wilt zodat je dagelijks de kranten kunt lezen. De proefperiode wordt altijd stopgezet, tenzij je juist aangeeft dat je wél een abonnement wilt. Ideaal dus!

Buitenlands nieuws via New York Times

Volgens velen vind je het beste internationale nieuws bij de New York Times, een grote kwalitatieve krant uit de Verenigde Staten. De krant heeft sinds een hele tijd een overzichtelijke applicatie beschikbaar die voor iedereen gratis te downloaden is. Met deze app kun je iedere maand tien gratis artikelen naar keuze lezen. Omdat je hier best snel doorheen kunt zijn kun je vervolgens een maand- of een jaarabonnement afsluiten wat het geld meer dan waard is. Je krijgt namelijk direct toegang tot alle artikelen plus het archief van New York Times. Voor internationale lezers een absolute must download.

Natuurlijk hebben de meeste kranten in Nederland ook een eigen applicatie waarmee je de desbetreffende krant online kunt lezen. Je kunt een proefabonnement op een krant nemen wanneer je nog niet zeker weet of je die krant uiteindelijk dagelijks wilt lezen. Met een proefabonnement kun je tevens van de voordelen van online lezen via de website en via de applicatie profiteren. Bij de meeste kranten krijg je een proefperiode waarin je de app gratis kunt gebruiken. Na twee weken of een maand heb je de keuze om over te gaan op een abonnement.